Batik effecten zijn uniek en inspireren de doe-het-zelvers elke keer opnieuw. Door de textielverf worden saaie grauwe stoffen uniek, oude vervallen stoffen kunnen kleurrijk worden gerecycled. Er is bijna niets dat niet gebatikt kan worden - kussenslopen, kledingstukken, tafellakens, beddengoed of tassen worden echte blikvangers.
Welke verftechnieken worden gebruikt bij batikken?
Shibori: Door afbinden, knopen of vouwen ontstaan unieke patronen zoals spiralen, strepen, cirkels, stippen of bloemen.
Wasbatik: Als je bijvoorbeeld spreuken of motieven op de kledingstukken over wilt brengen, kun je dit het beste doen met vloeibare koude was. De was wordt met behulp van een penseel op de stof aangebracht. Na het drogen wordt het naar wens geverfd en vervolgens kan de was worden verwijderd door te strijken. Deze zones blijven dus na het verven wit.
Dip-Dye: Bij dit effect wordt het textiel slechts gedeeltelijk in de kleur ondergedompeld en rust het enige tijd. De verf werkt in en trekt het kleurverloop naar boven.
Bij het batikken werkt men graag met de dompeltechniek . Daartoe wordt water verwarmd, de kleur toegevoegd en het textiel naar wens volledig of slechts gedeeltelijk ondergedompeld. Het afbinden of knopen zorgt uiteindelijk voor de coole effecten. Hoe heter het water en hoe minder stof in één keer wordt geverfd, hoe intenser de kleuren worden. Als u bijvoorbeeld met koude was werkt, is de maximale verftemperatuur 50°C, zodat het textiel langer in de verf moet blijven. Bij een verftemperatuur van ongeveer 90°C is 1 uur in het verfbad al voldoende om een sterke kleur te verkrijgen.
Als u het textiel met verschillende kleuren tegelijk wilt verven. Het is het beste om de kleuren al in flesjes te mengen en ze dan bijvoorbeeld over het T-shirt te gieten. Aangezien de verftemperatuur bij deze methode laag is, is het aan te bevelen het textiel daarna in een plastic zak te doen en een nacht te laten staan.
Heeft men de juiste kleur van verven bereikt, dan wordt de verf onder warm water uitgespoeld en het geheel opgehangen om te drogen.
Om de kleur en wasbestendigheid van de geverfde delen te verbeteren, is het zinvol om het textiel daarna te fixeren met fixeermiddel. Doe hiervoor het fixeermiddel in een emmer warm water en laat de geverfde stof 15 minuten weken.
.
Welke stoffen zijn geschikt voor batik?
Zijde
Katoen
Viscose
Linnen
Semi-linnen
Wol
Polyamide
.
Hoe lang moeten de batik kleurstoffen weken?
Hoe lang u de stof in de kleurstof laat zitten, hangt af van de temperatuur van de verf. Als de temperatuur tijdens het verven op 80-90°C kan worden gehouden, d.w.z. u verft in een pan op het fornuis, er geen was of iets dergelijks wordt gebruikt en het textiel niet krimpt, is 1 uur voldoende. Als men werkt met een verftemperatuur van ca. 50°C is het 2-3 u en men de warme verf alleen over het textiel druppelt/schenkt en laat daarna alles afkoelen, men moet het kledingstuk in een plastic zak doen en overnacht laten inwerken.
Het spannende van batikken is dat je van tevoren nooit precies weet hoe het resultaat eruit zal zien. Uiteindelijk is het altijd een verrassing.